Nieuws van Jong RECRON

Columns van Jong RECRON

Bedrijfsopvolging? Begin op tijd!

Bedrijfsopvolging? Begin op tijd!

“Het is twee voor twaalf is in de recreatiesector”: Oudere ondernemers verdiepen zich vaak te laat in de mogelijkheden bij een bedrijfsovername, met als resultaat dat veel bedrijven in handen komen van grote ketens en dat jonge ondernemers weinig kansen krijgen. Enkele weken geleden schreef Jong RECRON hier al iets over in een column.

Gezien het aantal reacties dat wij hebben mogen ontvangen op deze column, worden ondernemers zich hier steeds meer bewust van. Het is belangrijk om alle opties voor bedrijfsovername tijdig op een rijtje te hebben, zodat er niet op het laatste moment een koper moet worden gezocht. In deze column daarom een voorbeeld van goede voorbereiding.

In het najaar van 2016 waren wij te gast bij Jan Willem Russchen op Camping de Wâldsang in Bakkeveen. Met zijn 51 jaar staat de pensioengerechtigde leeftijd voorlopig nog niet voor de deur. Toch heeft hij voor zichzelf al drie opties voor het moment dat hij wil stoppen:

  1. Zijn dochter neemt het bedrijf over.
  2. Zijn bedrijfsleider neemt het bedrijf over.
  3. Hij verkoopt zijn bedrijf aan een externe partij.
Wat onze interesse heeft gewekt, was de goede uitwerking van optie 2.
 
Russchen was 20 jaar oud toen hij het bedrijf overnam van zijn ouders en staat daarmee al 30 jaar aan het roer van Camping de Wâldsang. “Dat moeten er geen 40 worden”. Russchen is van mening dat oudere ondernemers (55+) anders denken dan de jongere generatie en dat het daarom beter is voor het bedrijf om het stokje over te dragen. Vandaar dat hij ook al een plan heeft klaarliggen voor het moment dat hij zelf een stapje terug wil doen. Hij gunt zijn dochter de eerste kans, omdat hij die zelf ook heeft gekregen van zijn ouders. Omdat zij vooralsnog andere interesses heeft en hij niemand een richting op wil duwen, verkent hij ook de andere mogelijkheden.
 
Zijn bedrijfsleider is een lid van Jong RECRON, een potentiële jonge ondernemer die al enkele jaren werkzaam is op de Wâldsang. Wanneer de dochter van Russchen geen interesse heeft om haar vader op te volgen, is de volgende optie dat zijn bedrijfsleider het bedrijf overneemt. Een prachtige kans: zonder eigen vermogen zou het voor deze jongeman normaal gesproken lastig zijn om ooit een bedrijf over te nemen. Maar omdat hij zich nu vooraf al een aantal jaar kan bewijzen, schept dit vertrouwen voor Russchen om hem een deel van het geld te lenen en zich gefaseerd te laten uitkopen in plaats van de hele transactie in één keer te laten plaatsvinden.
 
Deze methode is niet alleen voordelig voor een jonge ondernemer, maar ook voor een ondernemer die op termijn zijn bedrijf wil verkopen. Het bedrijf wordt door een ondernemer toch vaak gezien als zijn kindje, zijn meesterwerk. Door ruim op tijd op deze manier de opvolging voor te bereiden, kun je op zoek gaan naar een gelijkgestemde koper. Natuurlijk zal een opvolger altijd dingen gaan veranderen, maar zo voorkom je wel dat je geliefde bedrijf volledig op de schop gaat en opnieuw wordt opgebouwd.
 
Start je dit traject op tijd, dan kun je  als verkoper de nieuwe ondernemer nog coachen. De verkopende partij kan zo als vraagbaak dienen voor de jonge ondernemer, die al doende leert in het bedrijf. Dit is ook de insteek van Russchen: “Je moet geschikt zijn om te ondernemen, maar je hebt ook kennis nodig. En je moet fouten kunnen maken, want daar leer je van.”
 
Maar waar vind je zo’n potentiële opvolger? Of andersom: hoe vind je als jonge ondernemer iemand die niet nu direct, maar pas op termijn zijn bedrijf wil verkopen zodat je er rustig in kunt groeien? Daar ligt een kans voor Jong RECRON. Wij zijn een pilot gestart om vraag en aanbod samen te brengen. We proberen een aantal bedrijven te koppelen aan onze leden, de jonge ondernemers. Wordt het een succes, dan zullen wij dit verder uitbreiden.
 
Tot slot dan ook een oproep: wil je op termijn je bedrijf verkopen of wil je op termijn een bedrijf overnemen? Neem dan contact met ons op! info@jongrecron.nl