Nieuws van Jong RECRON

Columns van Jong RECRON

Bijeenkomst 'Corona-style' 22 april 2020

Bijeenkomst 'Corona-style' 22 april 2020

Het zijn spannende tijden voor iedereen die werkzaam is in de recreatiebranche. Ineens worden we overvallen door de coronapandemie en zijn de meeste bedrijven gesloten op last van de veiligheidsregio’s. Geen gasten met Pasen en in de meivakantie, onzekerheid over het voortbestaan bedrijven, het is allemaal niet gemakkelijk. Omdat het helaas niet mogelijk is om op korte termijn samen te komen om ervaringen uit te wisselen, hebben wij op 22 april een eerste online bijeenkomst georganiseerd om ervaringen te kunnen uitwisselen. Hierbij hebben wij ervaren dat er vanuit onze leden wel behoefte is om elkaar weer te 'zien'. Verschillende onderwerpen hebben de revue gepasseerd.

Annuleringen
Alle bedrijven hebben te kampen met een grote stroom aan annuleringen. Hoe daarmee omgegaan wordt, verschilt per bedrijf. Een aantal bedrijven zet de voucherregeling van HISWA-RECRON in, daarmee kunnen gasten hun aanbetaling gebruiken voor een nieuwe boeking binnen 12 maanden. Het nadeel van deze regeling is dat er geen garantiefonds achter zit, het is spijtig dat HISWA-RECRON tot nu toe nog geen dekking voor deze regeling heeft kunnen krijgen. Er zijn ook bedrijven die het verlies vooralsnog proberen binnen 2020 te houden en alleen omboeken binnen 2020 aanbieden of anders een deel van de aanbetaling terugstorten. Een klein deel stort de gehele aanbetaling terug als gasten niet in de gelegenheid zijn om hun reservering om te boeken, maar dit legt wel een groot beslag op de liquiditeit. 

Nieuwe boekingen
Voor de korte termijn durft niemand te boekingen, maar de boekingen voor de zomer beginnen heel voorzichtig weer een klein beetje aan te trekken. Mensen zien dat er meer lucht komt en iedereen wil er graag op uit. De verwachting is dat weinig Nederlanders deze zomer op vakantie zullen gaan naar het buitenland. Boekingsplatforms zien dat vooral boekingen voor 2021 in trek zijn en adviseren daarom om het volgende seizoen ook snel boekbaar te maken. Verder zien zij dat er wel veel zoekgedrag plaatsvindt voor vakanties in eigen land, maar dat de conversie nog laag is. 

Maatregelen voor de 1,5-metersamenleving
Nog niet alle bedrijven hebben al maatregelen getroffen om de 1,5 meter afstand te garanderen, daar wordt pas aan gewerkt tegen de tijd dat bedrijven weer open mogen. Er zullen restricties moeten komen voor het aantal gasten per ruimte. De heersende gedachte is dat we gasten zoveel mogelijk zelf verantwoordelijk moeten maken, we moeten voorkomen dat we straks allemaal 'met de politiepet op' over het terrein moeten. 

Financiën
De inkomstenderving verschilt flink tussen bedrijven met voornamelijk vaste plaatsen en toeristische bedrijven. Toeristische bedrijven proberen hun financiën op orde te houden door niet of zo min mogelijk terug te betalen en nog geen compensatie toe te passen op voorseizoenarrangementen zolang de duur van de problematiek nog niet duidelijk is. Verder zijn er verschillende regelingen waar ondernemers aanspraak op kunnen maken, zoals TOGS en NOW. Veel ondernemers zijn in gesprek met de lokale overheden om uitstel of afstel van betaling van gemeentelijke belastingen te kunnen krijgen. Ook liggen de investeringen momenteel zo goed als stil.

Medewerkers
Onder de deelnemers heeft nog niemand medewerkers noodgedwongen moeten ontslaan. Wel worden oproepkrachten voorlopig niet opgeroepen en worden medewerkers ingezet voor andere taken dan die zij normaal gesproken uitvoeren. Er worden veel klusjes uitgevoerd die normaal langer blijven liggen. 

Onderzoek
Jeske van Van Gerven Consultancy heeft aangeboden om voor Jong RECRON een onderzoek uit te voeren naar de toekomst voor recreatieondernemers na de coronacrisis. Als vereniging maken wij graag gebruik dit aanbod! Daar hebben we natuurlijk wel de input vanuit onze leden voor nodig. Hierover binnenkort meer.