Nieuws van Jong RECRON

Columns van Jong RECRON

Financiering van een bedrijfsovername: wees overtuigd van je eigen capaciteiten!

Goed met elkaar kunnen opschieten, onderling vertrouwen en een gedeelde passie voor de camping. In onze vorige column gaf Martijn Huijgen aan dat dit belangrijke punten zijn in het proces richting bedrijfsovername. Zodra dit van toepassing is op de relatie tussen een oudere en een jongere ondernemer, kan vorm worden gegeven aan de overnameplannen. De volgende stap is dan de financiering.

Een ondernemer die op basis van de bovenstaande principes een bedrijf heeft overgenomen, is Pim Meijkamp. Hij is eigenaar geworden van Vakantiepark Delftse Hout, na hier jarenlang als bedrijfsleider te hebben gewerkt. De financiering was hierbij de grootste uitdaging: “Het bedrijf kende ik, omdat ik het zelf heb opgezet. Ik moest me dus met name financieel oriënteren en heb daar bij kennissen en vrienden veel ondersteuning gehad.”
 
Over het algemeen wordt een overname deels gefinancierd uit een lening bij de bank, deels uit eigen vermogen en deels via achtergestelde leningen. Volgens Mark Tullemans van Maas recreatie bedrijfsmakelaardij ondervinden jonge ondernemers meer problemen bij het aanvragen van een financiering. “Dat ligt met name aan het minder aanwezig zijn van (levens)ervaring.” Een jonge startende ondernemer zal dus een beter verhaal moeten brengen en zich beter moeten presenteren bij de bank. Tullemans raadt daarom aan om een adviseur/makelaar mee te nemen ter ondersteuning. Ook Meijkamp adviseert om een goede adviseur/accountant in de hand te nemen, omdat deze je kunnen vertellen waar de bank op zal letten bij de aanvraag.
 
Het is van belang om de bank een goede toekomstvisie met aantoonbare groeimodellen te kunnen presenteren. Ook moet je een goed beeld hebben van de ontwikkelingen in de markt en de ontwikkelingen in de directe omgeving van jouw bedrijf. Meijkamp: “De bank spreekt van het schip en de kapitein. Een goed schip (financieel sterk bedrijf) met een slechte kapitein kan vergaan (voorbeelden zijn er genoeg). Maar een goede kapitein met een wat minder schip kan wel een storm overleven.”
 
Banken vragen over het algemeen 30-40% eigen vermogen. Tullemans: “Afhankelijk van het type bedrijf en de grootte van het bedrijf betreft dit een bedrag van vele tonnen tot zelfs miljoenen, een bedrag dat jonge, startende ondernemers vaak niet beschikbaar hebben als eigen vermogen.” Wie niet zelf over dat bedrag beschikt, moet dit aanvullen met achtergestelde leningen bij investeerders. Voor deze leningen wordt meestal meer rente betaald dan over de lening bij de bank, omdat het risico voor deze investeerders groter is. Volgens Meijkamp is het belangrijk is wel dat je investeerders zoekt die niet te snel weer over hun vermogen willen beschikken en uit zijn op het rendement: “Ze moeten er begrip voor hebben als dingen wat langzamer gaan dan gepland, anders sta je heel snel tegenover elkaar.” Open en eerlijk communiceren en doen wat je belooft zijn de sleutel tot een succesvolle relatie met je investeerders.
 
Maar hoe vind je zo’n investeerder waarbij je geld kunt lenen voor het benodigde eigen vermogen? Tullemans geeft aan dat eigen vermogen vaak wordt verkregen via familie of kennissen, maar dat er ook transacties plaatsvinden waarbij de verkoper voor een groot deel de koper financiert. “Dit berust uiteraard voor een groot deel op vertrouwen. Voor een koper die al een aantal jaar in het bedrijf meedraait, zal dit meestal iets makkelijker gaan dan wanneer een koper een bedrijf wil gaan overnemen en de verkoper niet kent.” Voor de verkoper kan het interessant zijn om de koper te financieren, omdat dit meer rendement opbrengt dan wanneer hij het geld op een spaarrekening zet.
 
Misschien nog wel het belangrijkste onderdeel van de financiering is dat je eerst volledig overtuigd moet zijn van je eigen capaciteiten en van een groeimodel voor het bedrijf. Geld is hieraan ondergeschikt. Ook is het van belang om te erkennen waar je zelf niet goed in bent en aan te tonen waar je de aanvulling op jezelf vandaan gaat halen. Pas als je zelf overtuigd bent van je plannen, kun je de bank of investeerders overtuigen dat ze in jou moeten investeren.
 
Is je interesse gewekt en wil je in contact komen met ondernemers die hun bedrijf willen overdragen? Of wilt u (op termijn) uw bedrijf verkopen en wilt u in contact komen met mogelijke opvolgers? In de ochtend van vrijdag 26 januari 2018 organiseert Jong RECRON een activiteit om beide groepen bij elkaar te brengen. Door middel van een speeddate kunnen oudere en jongere ondernemers met elkaar in gesprek komen. Het evenement zal plaatsvinden op de NHTV.
 
Aanmelden is mogelijk via info@jongrecron.nl. Privacy is gewaarborgd: en zullen vooraf geen deelnemerslijsten worden verstrekt. Meer informatie volgt binnenkort op www.jongrecron.nl.