Nieuws van Jong RECRON

Columns van Jong RECRON

Twee voor twaalf in de recreatiesector

Een bestaand bedrijf overnemen is in de huidige markt niet eenvoudig. Zeker als je jong bent en niet beschikt over voldoende eigen vermogen. Hoe kom je dan toch aan voldoende kapitaal?

In de markt begint het langzaam tot iedereen door te dringen dat de huidige recreatiebedrijven voor 65% in handen is van de even populair gezegde babyboomers, Mensen tussen de nu 55 en 70 jaar. Na de oorlog zijn er periodes geweest van grote welvaart en daar heeft deze generatie van kunnen profiteren. Grote stukken landbouwgrond zijn omgetoverd tot recreatieparken en is er altijd goed in geïnvesteerd. Door hard te werken en te pionieren en als gevolg van de economische groei is dit altijd gelukt van veelal eigen vermogen. Zo werd de exploitatie immer beter en de bedrijven steeds meer waard. Bij vele bedrijven groeiden de bomen tot aan de hemel en het zag er voor deze generatie rooskleurig uit. Tot dat het 2007 werd.
 
Er diende zich een vastgoedcrisis aan. En de zeepbel knapte.
 
Deze crisis bleef ook niet onopgemerkt in de recreatiebranche. De eerdergenoemde ondernemers waren eigenlijk van plan om de afgelopen jaren hun harde werk te verzilveren. Ze kwamen op een leeftijd dat ze een stapje terug wilden doen, na het jarenlang runnen van een florissant bedrijf met een gezonde exploitatie. Echter, geen kopers! Doordat de banken met hun eigen problemen zaten en min of meer puin aan het ruimen zijn geweest, werd er steeds minder gefinancierd. Uit recente overnamecijfers, blijkt dat de afgelopen 10 jaar bijzonder weinig overnames hebben plaatsgevonden. Natuurlijk, er zijn bedrijven overgenomen, maar dit zijn veelal de toplocaties aan de kust en deze worden steeds vaker overgenomen door grote spelers in de markt; Roompot, Molecaten, Pierre et Vacance, Landal. Spelers die veelal locaties (her)ontwikkelen.

De recreatiebedrijven met een minder gunstige locatie zijn nog altijd in handen van de ondernemers die inmiddels de 65 passeren. Ondernemers die misschien de afgelopen 10 jaar stilletjes hebben gedacht: na de crisis komt onze kans wel. Het bedrijf rendeert nog goed, dus waarom zouden we nu gaan investeren als we het toch gaan verkopen? En hier zit nu de crux; er komt een overschot aan recreatiebedrijven op de markt in de komende 10 jaar. En deze zijn niet altijd interessant voor een grote partij.
 
Dus wie moet deze bedrijven gaan overnemen? Precies, een nieuwe generatie recreatieondernemers. En geloof ons, er staat een hele batterij aan geschikte mensen klaar. Zij stuiten echter allemaal op hetzelfde probleem; er is niemand die ze de broodnodige financiering willen verstrekken. Banken willen maar tot 60% gaan, (als ze er al brood in zien) en ondernemers zijn veelal niet bereid om er geld in te laten zitten. We hebben nieuws voor deze huidige ondernemers; WORD WAKKER!!!! Als we nu niet gaan investeren in jonge ondernemers, zal uw bedrijf straks weer omgetoverd worden in natuur- of landbouwgrond. En dat zou na al die jaren hard werken zonde zijn! Wacht niet met nadenken over bedrijfsopvolging tot het moment dat u daadwerkelijk wilt stoppen, maar begin op tijd en gun een jonge ondernemer de kans om in uw bedrijf te groeien!

Wij dagen iedereen uit tot een reactie om samen in verbinding te komen over dit onderwerp!
Reacties? info@jongrecron.nl